dimarts, 14 de juny del 2011

Algunes aplicacions no comercials per a la consola Nintendo DS.

A l'escena homebrew tenim de vegades que la frontera entre el que és un joc i una aplicació informàtica no està molt clara. Per tant hem d'afegir al llistat de gèneres de videojocs el gènere Aplicacions o APP (d'applications en anglès). Un exemple d'això darrer el tenim als anomenats "jocs" que emulen un instrument musical. Encara que la definició d'aplicació per a certs programes és molt clara, una aplicació seria un tipus de programa informàtic dissenyat com a eina per a permetre a un usuari realitzar un o diversos tipus de treball. No es tracta de passar l'estona, sinó de realitzar la tasca que necessitem tenir acabada dins de la nostra jornada laboral. Alguns exemples de programes d'aplicació poden ser: programes de comunicació de dades, presentacions, fulls de càlcul, correu electrònic, compressió d'arxius, pressupostos d'obres, gestió d'empreses, etc.

DSOrganize és segurament una de les aplicacions més completes que hi ha per a Nintendo DS. Inclou, calendari amb possibilitat d'anar adjuntant cites, llibreta d'adreces, llista de tasques, dibuix de notes a mà alçada, explorador d'arxius, calculadora, client IRC, navegador web amb imatges, repositori de homebrew.  DSOrganize, s'entén com una aplicació que és un organitzador de tasques homebrew per a la Nintendo DS. Actualment és capaç d'emmagatzemar notes de diaris i horaris, adreces i llistes de tot tipus. També inclou un explorador d'arxius complet i una calculadora. L'explorador d'arxius és capaç de mostrar imatges i reproduir molts formats d'àudio, així com el llançament de homebrew i visualització / edició de text i HTML. les capacitats d'Internet de DSOrganize inclou un client d'IRC, una base de dades de homebrew en línia, streaming d'àudio, i  un navegador web rudimentari.

Captura de pantalla de DSOrganize

Una altra aplicació homebrew, VoiceChatClient, permet lliurement trucar a qualsevol persona que també tinga VoiceChatClient instal·lat a la NDS. Aquest programa es pot fer servir a la Nintendo si es té instal·lat a qualsevol dels cartutxos sense llicència Nintendo esmentats anteriorment a l'entrada anterior.

Un altre tipus d’APP són les que permeten a l’usuari fer música. Començarem per Bliptracker bliptracker és un programa musical lliure (i de codi obert) per a Nintendo DS basat en una caixa de ritmes, sintetitzador i el seqüenciador, destinats a l'actuació en directe.

Com diu el seu propi autor Dan, Bliptracker és estable, funciona alegrement en la Nintendo DS amb la majoria de targetes flash (provat treballant amb R4 i Supercard), i suporta sons personalitzats (fins a quatre conjunts de sis mostres per “sistema de mostra”).

DSMCU és emulador de sons basat en els famosos controladors de sons MCU (Mackie Control Protocol). El controlador funciona mitjançant la connexió WiFi de la consola Nintendo.

Els requisits dels sistema són una NDS (que es comunicarà amb l'ordinador a través de wifi), una estació de treball digital com Reaper (programari funcionant a l’ordinador) i l’aplicació DSMI correctament configurada a l’ordinador. 

L’aplicació DSMI consisteix, al mateix temps, en:
  • libdsmi
Una llibreria per a la DS (que fa servir devkitARM i libnds) i també per al iPhone (fent servir XCode) que simplifica el fet d’escriure programari per a fer acturar el maquinari d’aquests aparells com a controladors o clients MIDI. 
  • Servidor DSMIDIWiFi
Una aplicació que s'executa a l’ordinador i envia els missatges MIDI rebuts a través de Wifi per a les aplicacions de música MIDI. El servidor DSMIDIWiFi és de codi obert i està disponible per a Mac OS X, GNU/Linux i Windows.
  • Aplicacions d’exemple 
Aplicacions que inclouen el codi font per a demostrar l'ús de DSMI:
  • DS MIDI Keyboard actua com a un teclat MIDI, incloent-hi la roda de to/ajust de control MIDI.
  • Kaos DS és un controlador XY similar al sintetitzador Kaoss pad de Korg. L’usuari pot utilitzar el llapis o els dits per a jugar amb els controls MIDI.
  • Pols DS converteix la DS a un sintetitzador MIDI que utilitza el generador de so de la consola  per a produir sons com els de l’antiga Game-Boy.
  • OSC Example (DS) és un Kaoss Pad amb tres barres de desplaçament que demostra les capacitats del sistema.
  • MIDI Motion Machine es tracta d’un altre controlador però en aquest cas només per a iPhone.
Una altra aplicació musical és ProteinDS, un programari de manipulació de variables d'àudio que és en certa manera similar al concepte de Electroplankton.

ProteinDS es pot fer servir amb fins a quatre mòduls al mateix temps per a crear un conjunt de música en viu i controlar aplicacions externes utilitzant la pantalla tàctil, nivells d’àudio in/out, Midi out. L’usuari pot fins i tot jugar amb un mostra d'àudio enregistrada en viu.

Una altra aplicació NitroTracker, és una eina versàtil per a crear música a tot arreu. És compatible amb el popular format de l’arxiu XM que és utilitzat per molts PCs i que es pot reproduir en molts reproductors d’àudio de PC com Winamp o XMMS.

Amb NitroTracker, l’usuari pot compondre amb la NDS quan i on li vinga de gust. Hom podrà compondre les seues melodies amb un teclat en pantalla o editar directament els patrons.

Continuant amb les aplicacions musical tenim cellsDS un seqüenciador programable de música. Amb l’aplicació tindrem sis seqüenciadors en un i cada seqüenciador està controlat per una seqüència de comandaments definits per l'usuari.

El programa dSTAR sequencer, un altre controlador musical, és un seqüenciador MIDI musical per a Nintendo DS. L’aplicació amplia la seua funcionalitat a l’estil del passat com el famós seqüenciador Roland x0x, o a l’estil del present com el Monomachine Elektron. En contrast amb aquests dos seqüenciadors, dSTAR està disponible com a programari Homebrew lliure per a la Nintendo DS. Una altra curiositat UkeleleDS, és una plicació que converteix la NDS en un ukelele, les cordes representades a la pantalla es poden tocar amb una pua o amb els dits. 

MIDI Jammer és un programa escrit per a la Nintendo DS, fent servir la biblioteca esmentada més amunt, la DSMI. El programa converteix la NDS en un instrument musical. Permet "dibuixar" a l’usuari les idees musicals i formes d'una manera molt fàcil de fer per a un músic no professional i també, per als músics formats, poden tenir un alt grau de control MIDI a través de la interfície. Té dos modes de funcionament: un bàsic en el qual la DS utilitza el sintetitzador integrat de sortida d'àudio, i un mètode avançat que li permet connectar-se a una xarxa local sense fils i usar-lo com un controlador MIDI totalment funcional. L’autor d’aquest hombrew es considera abans que res un músic, encara que confesa que sempre ha portat un hacker al cor. La majoria dels seus projectes acaben sent una cosa musicalment orientada o videojoc orientat. Malgrat considerar-se programador aficionat, la majoria dels seus programes relacionats amb la música d'alguna manera, no tenen res a envejar a molts programes comercials publicats per a la Nintendo DS. 


L’autor Andrew Buch, de 23 anys, és graduat a la Berklee College of Music, i es va especialitzar en composicions músicals per a videojocs. Ha treballat professionalment en la sèrie Guitar Hero en la música de Harmonix. Originalment treballava com a tastador de jocs, i va aconseguir colar d’amagat una cançó seua al primer Guitar Hero (titulada Trippolette) abans de passar a treballar amb l’àudio de Guitar Hero II i Guitar Hero Encore: Rocks the 80s.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada