dimecres, 3 d’abril del 2013

Hans Beck

Aquest és un text introductori a una exposició que hi ha aquets dies al Castell de Santa Bàrbera d'Alacant organitzada per l'AESCLICK (Associació Espanyola de Coleccionistes de Playmobil). Tot seguit parlaré breument sobre l'autor dels anomenats "clicks" de Playmobil. Hans Beck, va ser l'inventor dels ninotets de plàstic Playmobil,  i va morir en 2009 als 79 anys d'edat. Quan ja portava tretze anys treballant a Geobra, l'empresa li va destinar al departament de joguets, amb l'encàrrec de desenvolupar una nova gamma de productes per a xiquets.

La seua primera figureta de 7,5 centímetres, era fàcilment manipulable per una mà infantil i movia braços i cames. D'aquest disseny va sorgir la idea de convertir aquest prototip en una criatura que podia adaptar-se a qualsevol situació i professió, ja siguen pirates, indis o guàrdies d'un fort confederat, tot i que la mobilitat de les seues articulacions era escassa.

Les primeres sèries de Playmobil van ser d'indis americans, obrers de la construcció i cavallers medievals. Encara que Beck no era partidari dels dinosaures, extraterrestres o elefants, tots ells s'han introduït finalment en l'univers Playmobil. Avui dia, la figura ve amb equips elaborats i accessoris, incloent-hi veritables llums intermitents en els camions dels bombers, mapes "virgueria" del tresor dels pirates, fins i tot rodaments i mecanismes amb tot detall. Però el punt central protagonista d'atraccció del producte ha estat sempre, segons el propi Beck, la figura i no l'entorn.

El propietari de l'empresa no estava en un primer moment gaire interessat en el producte, però va deixar que Beck seguira treballant-hi. Curiosament, sembla ser que les crisis de vegades accentuen l'enginy, i el que va posar l'empresa en mans dels nens va ser la crisi mundial del petroli de 1973-74.

El plàstic es fa amb petroli. Així que quan el petroli es va posar més car, l'empresa Beck que produïa objectes amb plàstic, per exemple, en lloc de fer un poal de platja de plàstic, va pensar en utilitzar aquest plàstic per a fer una col·lecció de figures de Playmobil. Les figures costaven més de produïr que un poal, però els xiquets podien fer molt més amb elles i els pares tenien la percepció que estaven rebent més pels seus diners. 


Avui en dia, les figures de Playmobil es dissenyen i fabriquen als afores de Zirndorf, prop de Nuremberg, Alemanya, una ciutat que ha estat tota la vida molt important en el negoci dels joguets. A l'empresa hi ha un lloc reservat on els xiquets poden jugar amb gairebé totes les figures de Playmobil que hi ha al mercat.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada